facebook facebook
Agenda
<Tornar

Sortida cultural: ruta Mir - Manent a l'Aleixar i Maspujols
Dia: 16/06/2013
Hora: 09:30
Lloc: Sortida des del CERAP

Un passeig amb els sentits: de la natura a l’art

Itinerari a l’Aleixar i Maspujols amb l’obra de Joaquim Mir i Marià Manent. Ruta pictòricoliterària Mir-Manent

1.INFORMACIÓ DE LA RUTA

1.1 DESCRIPCIÓ: Els paisatges de l’ALEIXAR i MASPUJOLS al Camp de Tarragona són espais simbòlics i tenen categoria d’universals gràcies a l’obra de dos artistes: el pintor JOAQUIM MIR i l’escriptor MARIÀ MANENT.

JOAQUIM MIR (1873-1940) el més agosarat paisatgista espanyol del segle XX, hi va viure de 1906 a 1913 en el període més llarg de producció continuada des d’un mateix paisatge, durant el qual la crítica especialitzada considera que “la seva pintura assoleix les fites més personals i revolucionàries i s’avança a les teories dels primers avantguardistes europeus”.

MARIÀ MANENT (1898-1988), poeta, prosista, crític literari i traductor, des del mas de Segimon a l’Aleixar, va cantar aquestes terres del Camp de Tarragona en els seus dietaris que abracen des de la immediata postguerra fins a finals dels quaranta i, sobretot i de manera continuada, des de 1960 fins a 1986. Estudiosos de la literatura els consideren “una de les grans creacions en prosa de la literatura catalana contemporània” i “un espai de bellesa, saviesa i humanitat”.

I en l’actualitat, la ruta pictòrico-literària Mir-Manent permet descobrir els indrets que van motivar pintures de Joaquim Mir i conèixer, alhora, el paisatge que la fina sensibilitat de Marià Manent va glossar en alguns poemes i en els seus dietaris.

1.2 INSCRIPCIÓ I PUNT D’INICI:

Cal inscriure's enviant un correu electrònic a cerap@cerap.cat i indicant el nom i cognoms dels participants. La sortida es farà des del CERAP a les 09:30. El punt d'inici és un mirador-punt d’aparcament situat a un quilòmetre de Maspujols, a mà dreta de la carretera que puja cap a l’Aleixar.

1.3 ITINERARI

Situat el grup en el punt d’inici es fa una presentació del paisatge.
A continuació, el grup s’adreça en cotxe a l’Aleixar on comença el passeig caminant. En l’ESPAI MIR-MANENT, situat a la plaça de la Vila, es fa la presentació dels autors. Tot seguit, s’inicia la ruta que surt del cor del poble i, a mena d’espiral, es va eixamplant fins que arriba al defora, a l’ermita de Sant Blai, i retorna a l’Aleixar.


1.4 DISTÀNCIA I ACCESSIBILITAT

Un cop situats a l’Aleixar o a Maspujols, la ruta es fa a peu, a ritme de passeig i circula pel nucli urbà, per camins i, breument, per carretera. El trasllat d’un poble a l’altre es fa amb els cotxes dels visitants.

Distància: 4’50 km a ritme de passeig

1.5 TEMPS APROXIMAT: 4 hores

1.6 GUIATGE: Guiatge a càrrec de l’autora de la ruta

1.7 PÚBLIC I HORARI: tot tipus de públic. El nombre ideal d’integrants del grup és d’entre 15 i 20 persones. Matí de 10 a 2 tocades amb una breu aturada a mig matí per esmorzar.

1.9 TARIFES: Gratuït socis del CERAP, 8€ no socis, que inclou el guiatge especialitzat i l’entrada a l’Església Parroquial de Sant Martí, bisbe, de l’Aleixar

1.10 PUBLICACIONS: La publicació "Un passeig amb els sentits de la natura a l’art. Itineri a l’Aleixar i Maspujols amb l’obra de Joaquim Mir i Marià Manent" (2006) -obra del tot singular que inclou un DVD- els permetrà, a mena de llibre de companyia, fer la ruta al ritme i en el sentit que cada persona desitgi i transitar per camins i carrers, places i conreus, ponts i rieres, tot percebent, en paraules de la crítica actual, ‘el color de l’aire i la densitat del mot’. Referència bibliogràfica: ANGLÈS SORONELLAS, Fina: Un passeig amb els sentits: de la natura a l’art. Itinerari a l’Aleixari Maspujols amb l’obra de Joaquim Mir i Marià Manent. Col·lecció Guies Temàtiques de laMedusa Art, Diputació de Tarragona, Tarragona, 2006, 2a edició, 2008. Conté un DVD. PVP 30€. Es pot adquirir a les principals llibreries de Catalunya i a l’Aleixar en iniciar la ruta.Avis legal CERAP Avgda. de Pau Casals, 84 - 43330 Riudoms - cerap@cerap.cat - Tel. 977 768 060 com arribar-hi