facebook facebook
Agenda
<Tornar

'H. Marianna de Copons. Història d'una espia catalana', de Lluís Galter
Dia: 14/11/2014
Hora: 20:00
Lloc: Sala d'actes

En el marc del Tricentenari, el CERAP tindrà l'oportunitat d'acollir la primera projecció fora de Barcelona del migmetratge de ficció 'H' (2014). Firmada pel jove director Lluís Galter (Caracremada, 2010), la peça s'articula entorn el personatge històric Marianna de Copons, una espia catalana lligada als fets de 1714.

La projecció, que tindrà lloc el divendres 14 de novembre a les vuit del vespre a la sala d'actes, comptarà amb la presència del director Lluís Galter, del co-guionista i escriptor David de Montserrat, i de la coordinadora de l'Acadèmia del Cinema Català Míriam Sánchez.

 

SINOPSIS

Any 1714. Barcelona porta mesos de setge borbònic per la negativa dels catalans a capitular davant de Felip V. L’aristòcrata Marianna de Copons rep ordres de sor Manuela de reunir-se amb un oficial borbònic després de comunicar-li una operació en marxa de les tropes catalanes per atacar Mataró, quarter general de les tropes borbòniques i de traïdors botiflers. Quan Marianna es reuneix amb l’oficial descobreix que l’operació ha estat organitzada per el bàndol borbònic per poder afeblir així l’Exèrcit català.

 

FITXA TÈCNICA

Color / HD / 2014 / 29 minuts / Català, Castellà, Francès 

PRODUÏT PER: Lastor Media, S.L. i  Estudi Carmel 

Direcció: Lluís Galter

Ajudant de direcció: Aarón Sánchez

Guió: David de Montserrat i Nonó; Lluís Galter

Producció executiva: David de Montserrat i Nonó; Sergi Moreno; Tono Folguera

Direcció de Fotografia: Jordi Figueras

So Directe: Jordi Rossinyol

Post-Producció de so: Jonathan Darch

Direcció artística: Maria Bartrons

Vestuari: Maria Tuset

Edició: Oriol Cid; Lluís Galter

 

FITXA ARTÍSTICA

Marianna de Copons: Cristina Genebat

Pierre Le Guerchois: Alex Moreu

Eulàia: Bruna Cusí

Sor Manuela Desvalls: Meritxell Yanes

Mercè: Cristina Cervià

 

NOTES DEL DIRECTOR

La Història ens convoca.

Si el best-seller ‘Lliures o Morts’ (David de Montserrat / Jaume Clotet, 2012) reivindicava, a mig camí entre la novel·la històrica i el relat d’aventures, la figura oblidada del coronel Ermengol Amill -fins aleshores eclipsat pels herois de la crònica oficial de la Guerra de Successió-, -H- pren com a punt de partida un dels episodis d’aquella novel·la i utilitza aquest personatge com a pretext per reivindicar-ne un altre, l’espia Marianna de Copons, emergint de la penombra de la rereguarda i situant-se a l’avantguarda de la nostra història.

-H- és el símbol amb el qual identificaven el coronel Amill els serveis secrets catalans de l’època a partir d’un codi xifrat que servia per comunicar la Barcelona assetjada i el front exterior. Marianna de Copons fou un membre actiu d’aquesta xarxa d’espionatge i utilitzà la seva façana de botiflera aristòcrata per contribuir a la resistència de la causa austriacista.

-H-, de la mateixa manera que la hac muda a la que fa referència, proposa una mirada sobre aquesta altra guerra fora muralles, on el silenci dels bombardejos és un silenci enrarit, fràgil, trencadís; els poders hegemònics fluctuen, els bàndols es desdibuixen, el tafur pren les regnes i s’imposa la maniobra sicalíptica sota sospita permanent. I el cos a cos és tan pervers com una dansa de mots i esguards encriptats entre enemics íntims tocats de mort.

-H- és una història d’amor amb espies, mascarades i bouillons reconstituents, madames influencers, miquelets planyívols, daus marcats i fluids de densitats variables, perruques i cardats a cop de filigranes, fetitxisme de classe i barricades misterioses de cotó fluix.

Resumint, -H- reflexiona sobre el fet que quan un home salva una dona sol ser al revés.

 

LLUÍS GALTER - DIRECTOR

Lluís Galter (1983) va estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Després de realitzar diversos curtmetratges, presenta el seu primer llargmetratge (CARACREMADA) al Festival de Venècia l'any 2010.

Actualment imparteix tallers de documental a escoles i instituts dins la iniciativa 'Cinema en Curs' i acaba de finalitzar el curtmetratge de ficció '-H-', al voltant de la figura de Marianna de Copons, espia austriacista del 1714. 

Aquesta tardor comença el rodatge del seu segon llargmetratge inspirat en la rèplica xinesa del poble de Cadaqués. Es titula 'LA SUBSTÀNCIA' i és una coproducció de Lastor Media, Paco Poch Cinema i Alina Film Genève inscrita en el marc del Master de Documental de Creació de la UPF.Avis legal CERAP Avgda. de Pau Casals, 84 - 43330 Riudoms - cerap@cerap.cat - Tel. 977 768 060 com arribar-hi