facebook facebook
Agenda
<Tornar

Exposició "La Comuna del Camp (1305-1716). 400 anys en contra el poder senyorial"
Dia: 05/07/2017
Hora: 20.00
Lloc: Sala d'exposicions del CERAP

La Comuna del Camp va sorgir de la comunitat d'interessos dels diferents pobles de la senyoria eclesiàstica de l'Arquebisbat de Tarragona. Aquesta institució va arribar a aplegar fins a 112 termes o pobles del Camp. Tot i que la seva activitat es remunta al segle XIII, no és fins al 1305 que es va constituir formalment. En aquell any, l'arquebisbe Rodrigo de Tello va imposar als pobles del Camp el pagament d'una part del cost de la reconstrucció de les muralles de la ciutat. Per aquest motiu van decidir mancomunar-se i fer valdre així els seus privilegis davant d'aquest abús senyorial. Aquesta unió es va anomenar Comuna del Camp i la seva activitat va perdurar al llarg de més de 400 anys. La capital i el lloc de reunió es va establir a la Selva del Camp per la seva centralitat geogràfica.

La funció principal era defensar els privilegis dels pobles que la componien davant dels abusos senyorials, tant de l'arquebisbe com del rei. A més, vetllava pel bon desenvolupament quotidià dels pobles. Dins del marc de la Guerra dels Segadors, la Comuna es va posar al costat de la Generalitat. Més endavant, durant la Guerra de Successió, es va decantar per l'arxiduc Carles d'Àustria. A causa de la reestructuració centralitzadora de Felip V, va ser dissolta amb el Decret de Nova Planta del 1716.

L'exposició La Comuna del Camp (1305-1716). 400 anys en contra el poder senyorial recorre la història d'aquesta institució. Està produïda pel Centre d'Estudis Selvatans i es podrà visitar al CERAP del 5 al 31 de juliol.

 Avis legal CERAP Avgda. de Pau Casals, 84 - 43330 Riudoms - cerap@cerap.cat - Tel. 977 768 060 com arribar-hi