facebook facebook
Agenda
<Tornar

Cicle «Pensament i debat 2018»: «El món àrab avui. Conflicte o nou ordre mundial?»
Dia: 15/06/2018
Hora: 19.30
Lloc: Sala d'actes del CERAP

Des del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar volem reprendre l'activitat de la Secció de Ciències Socials. I quina millor manera que a partir de la interpel·lació de reptes que ens preocupen localment i també global. 

Aquest primer cicle de xerrades i taules rodones titulat «Pensament i debat», pretén analitzar tres dels grans desafiaments, que pensem, ha d'encarar la nostra societat i al voltant dels quals plantegem algunes qüestions:

• Àmbit de l'economia:

o Quins són els problemes que tenim al davant?

o Quines són les solucions que es proposen?

o Es pot parlar de l'existència d'un sol model econòmic?

• Àmbit de la informació:

o Pot "desinformar" la informació?

o Per què les fake news es converteixen en una "veritat"?

o Com estar ben informats?

• Àmbit dels moviments migratoris:

o Per què es donen en la Mediterrània?

o Quin és el paper de les revoltes i les guerres?

o Quines són les respostes polítiques? I les socials?

Fer-nos preguntes, debatre, dubtar, són actituds que contribueixen a despertar el nostre esperit crític, a obrir les nostres ments, en definitiva, a fer-nos pensar. Precisament en les societats democràtiques hi ha dos indicadors que ens informen de la seva salut: la llibertat i la necessitat que cadascú amb el seu esforç elabori un criteri propi on intenti explicar, entendre les coses que passen i, a més, el comparteixi. Per tot això, cal que la informació que utilitzem sigui precisa i provingui de fonts fiables. Aquesta és la intenció del CERAP amb l'organització d'aquestes activitats: que a través d'especialistes en cada tema i de l'afirmació del diàleg com una eina imprescindible, fer possible que les idees i els coneixements resultants col·laborin a millorar la nostra salut democràtica. No hem d'oblidar que en bona part, interpretem el món i actuem segons les idees que configuren la nostra manera de pensar. Tampoc hem d'oblidar en aquest viatge l'empenta que ens donen les emocions. Tal com deia W. Benjamin: «El laberint és la pàtria de qui vacil·la, és el camí d’aquell a qui espanta l’autèntic assoliment de la meta».

Divendres 15 de juny:

«El món àrab avui. Conflicte o nou ordre mundial?»

Ponent

Antoni Segura, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i president del Centre d'Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CUDOB).

Presentador

Josep M. Aran, professor de Filosofia i Ètica.Avis legal CERAP Avgda. de Pau Casals, 84 - 43330 Riudoms - cerap@cerap.cat - Tel. 977 768 060 com arribar-hi