facebook facebook
Agenda
<Tornar

Conferència «Pensar la multiculturalitat en temps de postveritat», a càrrec de Jordi Moreras
Dia: 25/01/2019
Hora: 19.30
Lloc: CERAP

Divendres 25 de gener, a les 19.30 h, conferència «Pensar la multiculturalitat en temps de postveritat», a càrrec de Jordi Moreras, professor d'Antropologia a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i expert en islam a Catalunya. La conferència s'inscriu en el cicle «Pensament i debat 2018», que organitza la Secció de Ciències Socials del CERAP.

L’agitada vida social i política en què estem instal·lats adoba el terreny per a la confusió, genera dubtes sobre la solidesa dels principis que estructuren les nostres societats i obre la porta de desencant respecte a les pròpies conviccions. Els grans relats han estat substituïts per eslògans de postveritat que actuen com activadors dels sentiments col·lectius, on la por domina la raó i la mobilització només s’entén com una catarsi col·lectiva davant d’un mal que, se’ns diu, té moltes cares. Un element central en aquesta deriva ha estat la sublimació de la xenofòbia que és explotada políticament, com un element d’activació identitària, i que és la conseqüència perversa –però previsible- de la crítica ideològica de finals de mil·lenni contra el multiculturalisme. La composició plural de les societats europees ha passat de ser considerada com un fet consubstancial i estructural d'aquestes, a esdevenir un subjecte de combat ideològic entre aquells que s’hi oposen a ella i els que fan una bandera d’ella.

Davant d’aquest debat (que té més d’embat que no reflexió serena), vull proposar un exercici clàssic de presentació de tres lectures que ens poden servir per elaborar criteris per entendre millor el context en el qual ens situem.

Lectures:

Carolin Emcke, Contra el odio (2016)

Jordi Ibáñez Fanés, En la era de la posverdad ( 2017)

David Bernabé, La trampa de la diversidad (2018)

 

L’agitada vida social i política en la que estem instal·lats abona el terreny per a la confusió, genera dubtes sobre la solidesa dels principis que estructuren les nostres societats, i obre la porta de desencant respecte les pròpies conviccions. Els grans relats han estat substituïts per eslògans de posveritat que actuen com activadors dels sentiments col·lectius, on la por domina la raó, i la mobilització només s’entén com a una catarsi col·lectiva davant d’un mal que, se’ns diu, té moltes cares. Un element central en aquesta deriva ha estat la sublimació de la xenofòbia que és explotada políticament, com a un element d’activació identitària, i que és la conseqüència perversa –però previsible- de la crítica ideològica de finals de mil·lenni contra el multiculturalisme. La composició plural de les societats europees ha passat de ser considerada com un fet consubstancial i estructural de les mateixes, a esdevenir un subjecte de combat ideològic entre aquells que s’hi oposen a ella i els que fan una bandera d’ella.

 

Davant d’aquest debat (que té més d’embat que no reflexió serena), vull proposar un exercici clàssic de presentació de tres lectures que ens poden servir per a elaborar criteris per entendre millor el context en el que ens situem.

 

Lectures:

Carolin Emcke, Contra el odio (2016)

Jordi Ibáñez Fanés, En la era de la posverdad ( 2017)

David Bernabé, La trampa de la diversidad (2018)

 


Textos per llegir abans de la conferència

Avis legal CERAP Avgda. de Pau Casals, 84 - 43330 Riudoms - cerap@cerap.cat - Tel. 977 768 060 com arribar-hi