facebook facebook
Història
El Centre d'Estudis Riudomencs "Arnau de Palomar" –CERAP– fou fundat el 10 de desembre de 1978 com a conseqüència de la dedicació d'un grup de joves de Riudoms que ja portaven anys treballant per la cultura d'aquesta localitat del Baix Camp. L'antecedent directe del CERAP fou la Junta Promotora del Museu Històric Municipal, que tenia l'objectiu de recollir un fons ampli de materials arqueològics, etnogràfics i documentals per constituir un museu històric de titularitat municipal, projecte que, un cop recollit el fons, no reeixí.

En el context sociopolític de l'època, arreu de Catalunya anaren sorgint centres d'estudis amb la finalitat, en plena Transició, de promoure la recuperació de la cultura i la llengua pròpia del país i de treballar en el foment de la investigació i les arts. Així fou com la Junta Promotora del Museu Històric Municipal decidí fundar el Centre d'Estudis Riudomencs "Arnau de Palomar" sumant-se a aquest corrent cívic de transformació i progrés social. Tal com es diu a l'article 5 dels estatuts de 1978, la finalitat del CERAP fou i continua essent "procurar la conservació i promoció del patrimoni cultural de Riudoms i fomentar tota mena de manifestacions, activitats i investigacions culturals". L'activitat editorial començà amb la fundació de la revista "Lo Floc" i la col·lecció "Quaderns de Divulgació Cultural", el 1979 i el 1981 respectivament.

Amb el pas del temps el projecte es consolidà i la seva base social anà progressivament en augment; l'activitat del CERAP s'organitzà a través de les Seccions, motor social de la institució. De l'origen a l'actualitat han estat dotze: Ciències Naturals, Estudis Històrics i Locals, Art, Fotografia, Arxiu Històric, Cinema, Escacs, Muntanya, Espeleologia, Numismàtica, Protohistòria, Prehistòria i la Colla de Diables de Riudoms. A banda de les iniciatives de les Seccions, l'activitat general ha estat i continua essent les exposicions de tot tipus, la provisió d'un fons bibliogràfic de temàtica local, les conferències i xerrades, les actuacions musicals, els seminaris agraris, les beques d'investigació, els cursos formatius i altres projectes de dinamització cultural, foment del diàleg social i el lliure intercanvi d'idees en el si de la realitat local.

Els Premis Arnau de Palomar, actualment organitzats conjuntament amb les Regidories de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Riudoms, és l'activitat que podríem definir com la festa grossa del CERAP. Convocats per primer cop el 1981 com a premi de foment de recerca i investigació, amb els anys s'ha diversificat en diferents disciplines: investigació, pintura, narrativa, poesia, fotografia, vídeo i animació cultural. En l'actualitat les activitats més importants per l'alt nivell de participació i repercussió en la vida cultural de Riudoms són la Caminada de Resistència "Riudoms – La Mola –Riudoms", el Correfoc de la Festa Major de Sant Jaume i la Mitja Marató de Riudoms.

En resum, la història del CERAP és la història d'una entitat ciutadana, independent, sobirana i sense ànim de lucre, promoguda, participada i organitzada de forma completament altruista pels seus socis i sòcies, que té com a objectiu l'acció cultural, el treball col·lectiu, el foment de la pluralitat, el respecte a la diferència i la transformació i progrés democràtic de la societat de la qual forma part.
qs01 qs02 qs03 qs04 qs05 qs06 qs07 historia

Avis legal CERAP Avgda. de Pau Casals, 84 - 43330 Riudoms - cerap@cerap.cat - Tel. 977 768 060 com arribar-hi