La Secció de Muntanya del CERAP ha organitzat l’exposició del centenari de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, que es podrà visitar durant tot el mes de gener. «Cent anys fent FEEC» mostra a través de textos explicatius, vídeos, fotos icòniques i relíquies muntanyenques del darrer segle, l’evolució de la Federació començant des dels seus inicis, l’any 1910, quan es van celebrar els primers congressos i aplecs excursionistes. 10 anys més tard es va crear la Lliga de Societats Excursionistes (1920), que en un principi només acollia les entitats barcelonines i poc després obria les seves portes a totes les societats excursionistes catalanes. Però no és fins a l’any 1930 quan neix de manera definitiva la FEEC, impulsada per Emili Jové i Cusidó i presidida en aquell moment per Francesc Maspons i Anglasell, amb la intenció de fer d’enllaç entre “l’aspecte esportiu i el cultural” de l’excursionisme.

La FEEC va haver de superar molts obstacles per poder arribar a ser el que és ara amb 417 entitats i clubs adherits, 47.177 llicències federatives (amb temporals) i 81.000 membres de clubs excursionistes. El context polític i l’aposta per un excursionisme científic van fer que l’any 1923 la Lliga quedés dissolta. També van ser moments especialment difícils els de la dictadura de Franco i la transició posterior. No obstant això, la FEEC va poder fer front a tots els entrebancs i a finals del segle XX ja era la tercera federació esportiva de Catalunya, amb més de 42.000 federats.

D’altra banda, la mostra també recull els èxits esportius de la Federació en l’àmbit internacional al llarg de la seva història. Són marcadament rellevants els ascensos als cims més alts del planeta o les victòries de la selecció catalana de curses per muntanya a la Copa del Món de l’especialitat durant sis edicions consecutives. També la primera medalla d’or en uns Jocs Olímpics d’hivern per a un esportista català, aconseguida per l’esquiadora de muntanya Maria Costa de la FEEC l’any 2020 a Lausana als Jocs Olímpics de la Joventut d’Hivern.

Finalment, l’exposició fa un recorregut pel compromís que ha tingut la FEEC en l’àmbit social i cultural, com és l’impuls que ha donat a moviments ecologistes com el Mountain Wilderness, de defensa a l’entorn muntanyenc. Destaca especialment el paper que ha tingut la Federació en la defensa de la igualtat de gènere. N’és un clar exemple el creixement exponencial de dones federades els darrers 15 anys, amb només un 25% l’any 2005 i un 40% l’any 2020. Tant és així que actualment la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya és la segona federació esportiva catalana en nombre de dones.

error: Contingut Protegit !!