15 novembre 2019 20.00 h

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms ha lliurat divendres 15 de novembre els Premis Arnau de Palomar 2019, en el transcurs d’un sopar al Casal Riudomenc i que ha aplegat prop de 130 assistents. Els dos premis amb més dotació econòmica, el d’Investigació i el d’Arts plàstiques, han recaigut en Xavier Ferré Trill i Núria Benet Ramoneda, respectivament.

Xavier Ferré Trill, historiador i sociòleg reusenc, s’ha endut el premi d’Investigació per la proposta de treball «Dinàmica associativa cultural riudomenca. Sociabilitat formal i informal 1914-1978». L’autor té un termini d’onze mesos per redactar l’estudi, al terme dels quals se li lliurarà els 3.000 euros del premi. Per la seva banda, Núria Benet Ramoneda, de Sant Cugat del Vallès, ha rebut el premi d’Arts plàstiques, dotat amb 1.000 euros, per l’obra Where is the límit?, un collage-patchwork sobre manta tèrmica d’emergència, paper, fil i grafit. En l’obra, Benet, que treballa al Centre d’Arts Visuals de Sant Cugat com a responsable de formació, exposa un territori personal i familiar realitzat amb retalls de notícies, mapes i papers relacionats amb la seva infantesa. L’artista ha anunciat durant l’acte que donarà part de l’import del premi a l’ONG Open Arms. Al premi d’Arts plàstiques es van presentar en aquesta edició dels Premis Arnau de Palomar un total de 27 obres.

El premi de Recerca juvenil, adreçat a joves que realitzin un treball o estudi de recerca amb Riudoms com a objecte d’estudi, ha estat per a Marta Escoda Alarcón pel treball «Un soldat de Riudoms a la guerra de Cuba: Joan Giol Cros». Al guardó, dotat amb 300 euros, s’hi havien presentat tres propostes. El premi de Narrativa breu, dotat amb 500 euros, s’ha repartit en dos accèssits, que han recaigut en M. Dolors Portas Sesé, de Palamós, per l’obra El·lipsi; i Pilar López Bastida, de Reus, per Afthersave. També el premi de Recull de poesia, dotat amb 500 euros, s’ha repartir en dos accèssits, que han estat per a Francesc X. Simarro, de Cornellà de Llobregat, per l’obra Ditades; i en Gemma Sánchez, de Santa Eulàlia de Ronçana, per Ets, és, som bosc. El premi de narrativa va rebre 24 obres a concurs i el de poesia, 29. Finalment, el premi Instagramers, que es va decidir per votació popular a l’etiqueta #cerapterritori, ha estat per a Emma Llurba Baró, de Riudoms.

Durant l’acte també s’ha lliurat el Premi Rosa dels Vents dedicat a un riudomenc o riudomenca que ha excel·lit en la seva professió i trajectòria vital, i que ha recaigut en el músic Antoni Guinjoan Simeón. Nascut l’any 1927, Guinjoan ha estat professor de violí de l’Escolania de Montserrat i va ser cofundador i director de les orquestres Gèrminans, Gaudeamus i Manuel Blancafort, entre altres. Va tocar l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu (1958-1967) i, durant 25 anys (1967-1992), a l’Orquestra Ciutat de Barcelona. Més recentment ha format part del Trio Gaudeamus tocant el violí. Com a compositor ha escrit obres per a conjunt de corda i ha estrenat (fins al 2016) una quarantena de sardanes. El compositor reusenc Josep M. Guix li va dedicar, el 2004, el Petit trio per a Guinjoan per a violí, violoncel i piano.

Jesús Figueras Salvat, rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha presidit l’acte de lliurament d’aquesta 29a edició dels Premis Arnau de Palomar. També hi han assistit l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret; el president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Josep Santesmases; i el president d’Òmnium Baix Camp, Emili Argilaga. L’acte ha comptat amb l’actuació musical dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de Riudoms i d’Stem Pikats, grup de percussió del CERAP.

 

error: Contingut Protegit !!