Exposició «CERAP, 40 anys amb la cultura i la llibertat»

Riudoms, del 13/12/2019 al 31/01/2020

Producció: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar

Disseny conceptual i realització de l’exposició: Gràficament

Impressió del catàleg: Lilac

Salutació

 

El desembre de 2018 encetàvem un any que s’endiumenjava per a la commemoració del 40è aniversari del Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. I és de veres que els actes que han anat guarnint aquests mesos de celebració fins arribar a aquest desembre de 2019 ho han fet de manera notòria tant per la quantitat com per la qualitat.

Assemblees, conferències, música, literatura, convenis, foc, cursos, muntanya, llibres, premis, exposicions, tornejos, àpats, bastons, cinema… s’han vestit de llarg per fer més lluïda aquesta efemèride que tanquem amb l’exposició CERAP, 40 anys amb la cultura i la llibertat.

Tot plegat, gràcies al vincle dels gairebé 450 socis i sòcies del CERAP disposats a proposar, endegar, seguir quimeres que es materialitzen en propostes culturals per compartir i per abraçar nous subjectes. És aquesta implicació amb el projecte del Centre d’Estudis el que fa possible aquesta empresa que ens enorgulleix i que acaba de rebre, aquest passat mes de novembre, el Premi Antoni Carné/BBVA a l’entitat de l’Associacionisme Cultural Català atorgat per l’ENS de de l’Associacionisme Cultural.

Aquest temps de cultura ofert a Riudoms i al país, que sintetitzem en aquesta exposició, ha de ser l’incentiu inequívoc per a les noves generacions que n’hauran d’agafar el testimoni per consolidar una entitat amb un solatge de prestigi en un món que evoluciona a gran velocitat.

I per pugnar amb la caducitat que té implícita una mostra com aquesta, el Catàleg, que teniu entre les mans, vol ser la memòria perenne per als que tenen una pàtina de CERAP en la seva experiència. Ja bé, perquè el van engendrar, o l’acompanyaren en els anys tendres, o el sostingueren en els moments de dificultat, o en recolliren els fruits de saons antigues, o… en tastaren un pessic, de cada moment de la seva història.

El Catàleg vol ser, també, la tarja de presentació per a aquells que no coneixen el Centre d’Estudis. No només això. Pretén, a més, ser una bella melodia per als que encara han de néixer i no saben que cultura és llibertat.

I, conjuntament amb l’Exposició i el Catàleg, comptem amb una proposta del Trasbals Teatre del CERAP: una Gala de cloenda del 40è aniversari del CERAP, que tancarà aquest any de memòries, actes extraordinaris i mirades que baden la porta cap al futur.

Acostem-nos-hi, participem-hi i gaudim-ne.

Marisol Virgili Llebaria
Presidenta del CERAP

Antecedents

 

La història de la cultura riudomenca dels darrers 40 anys només s’explica tenint en compte les iniciatives, activitats i productes culturals produïts o desplegats a l’entorn d’aquests precedents.

Fundació del CERAP

 

Amb la fundació del Centre d’Estudis s’obre una primera etapa molt fecunda en projectes culturals per al poble, promoguts per un grup de persones plenes d’inquietuds i vitalitat. El lema de l’entitat, “Cultura és llibertat”, té la mateixa solidesa avui dia que fa 40 anys.

Noves dinàmiques

 

Són un bon grapat les iniciatives culturals que troben empara al projecte del CERAP. La seva vigència i nervi aniran en concordança amb la presència a l’entitat dels seus impulsors.

Projectes

 

La tasca desplegada es pot visualitzar a través dels diferents programes i activitats externes desenvolupats al llarg dels anys,
gràcies tant a l’empenta dels socis i de les juntes directives com de les possibilitats econòmiques de l’entitat. També, per la capacitat de crear sinergies amb les  diferents administracions públiques.

Premis

 

Darrere de la concepció dels premis hi ha, per una banda, un reconeixement col·lectiu a la vàlua d’una trajectòria destacada en la tasca que s’ha desplegat. Per l’altra, incentivar l’interès i la recerca en la cultura des de diferents vessants amb una dotació econòmica estimulant.

Reptes de futur

 

Per encarar els desafiaments que se’ns obren a l’horitzó cal, sense perdre de vista el sentit dels nostres orígens i reivindicacions, tenir els ulls ben oberts a les noves realitats que ens envolten. La fisonomia tecnològica que ho abasta tot, les noves generacions, la diversitat cultural són referents que han de ser sobre la taula.

Art

 

L’art, bàsic en tota manifestació humana, al CERAP s’hi ha vist reflectit, des dels inicis, en diverses modalitats des de les quals s’ha treballat per aprofundir-hi amb la recerca de nous llenguatges i per fer-les presents en la vida quotidiana dels riudomencs.

Ball de Bastons

 

La història també es construeix des de les manifestacions folklòriques ancestrals. Poder revifar-les constitueix un patrimoni intangible de gran vàlua. Aquesta secció jove del CERAP ho està aconseguint amb el propòsit, algun dia, d’ampliar el repertori de danses més enllà dels bastons.

Ciències

 

La ciència, des qualsevol de les seves branques, ens ha de permetre acostar-nos a la realitat de manera racional, organitzada. El Centre d’Estudis no pot deixar-se conduir per una altra filosofia que aquesta que ens permet avançar com a societat.

Diables, Diablons i Tabalers

 

La tradició i el folklore són una part substancial de la nostra cultura que ens explica qui som i d’on venim. La Secció de Diables, amb la seva expansió amb el grup de Diablons i l’acompanyament dels tabalers, són un component indispensable en la història del CERAP.

Escacs

 

Hom troba característiques d’art i de ciència en les composicions escaquístiques i en la seva teoria. Sigui com vulgui, el CERAP celebra la presència històrica de la Secció d’Escacs dintre de l’entitat.

Gastronomia

 

Obrir els ulls a les noves ciències que emergeixen ha de formar part d’una entitat que es mou. I la Gastronomia, a més de constituir un art i una tècnica de preparar aliments, suposa l’aproximació a altres aspectes teòrics, filosòfics, científics, culturals…

Muntanya

 

L’esport i la cultura de muntanya són de llarga i consolidada tradició al nostre país. Com ho és la Secció de Muntanya al CERAP amb una evolució pròpia dins l’entitat.

Publicacions

 

Si un dels objectius inicials de l’entitat és fomentar la investigació i procurar la conservació i promoció del patrimoni cultural de Riudoms, la tasca editorial, rigorosa i de qualitat, és bàsica per a la divulgació de la recerca feta.

Trasbals Teatre

 

Les manifestacions teatrals es donen a totes les cultures. A Riudoms, especialment, han estat molt fèrtils. I ja, des del naixement del CERAP, també van ser presents a l’entitat. La discontinuïtat d’acció no ha impedit que l’esperit crític hagi estat un tret habitual de les produccions dutes a terme.

Música al CERAP

 

Al CERAP, l’art i el valor comunicatiu de la música que formen part de l’essència de la humanitat, hi han estat presents de maneres diverses al llarg dels 40 anys de la seva història. Especialment, s’ha volgut donar valor a la d’origen local.

Una mica més…

 

Són difícils de sintetitzar -per la seva quantia i varietat- les iniciatives culturals des de les inquietuds diverses dels socis que les han impulsat i que no estan estructurades en una Secció. El CERAP sempre les acull amb complaença d’acord amb els propis principis de l’entitat.

error: Contingut Protegit !!